Online időpontfoglalás

Tények és tévhitek a méhszájsebről

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Tények és tévhitek a méhszájsebről

shutterstock_108347294.jpgA méhszájsebbel kapcsolatban számos valós hit és tévhit is kering a köztudatban, ezek például: elmúlhat magától, mindenképpen kezelni kell, érdemes ecsetelni, vagy leégetni. Blogbejegyzésünkben dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász szakorvosunkat hívtuk segítségül, hogy tegyük tisztába ezeket a hiteket és tévhiteket, amelyek sok nő számára felesleges aggodalomra adhatnak okot.  

Fontos leszögeznünk, hogy a méhszájseb nem orvosszakmai fogalom, hiszen egy seb a méhszájon lehet egy rosszindulatú daganat és akár egy kis harántrepedés is.

Első lépésként a méhszáj kezelésével kapcsolatban azt kell eldöntetnünk, hogy amit mi „sebnek” neveznénk, az valójában daganat-e, vagy sem. Abban az esetben, ha ez nem daganat, szükségtelen kezelni, leégetni, vagy ecsetelni. A méhszáj ecsetelése a világon sehol nem elfogadott kezelési mód.

Abban az esetben azonban, ha daganat vagy a daganat megelőző állapot gyanúja merül fel, kolposzkópiás vizsgálatot (a méhszáj nagyítóval történő vizsgálata) kell végezni. Kolposzkópiás vizsgálatot szűrő jelleggel nem végzünk, hiszen felesleges beavatkozásokat indukálhat. A daganat, vagy daganat megelőző állapot korszerű szűrése úgynevezett kombinált teszttel, azaz citológiával és HPV teszttel történik.   

Amennyiben ennek a szűrővizsgálatnak negatív az eredménye, nem indokolt a kolposzkópia. Pozitív esetben a nagyítóval történő vizsgálat lehetővé teszi, hogy a gyanús területből, „sebből” mintát vegyünk. Ez az elsődleges diagnosztikus lépés. Az esetek jelentős részében az így vett minta nem mutat olyan súlyosságot, hogy további kezelésre legyen szükség, és elkerülhető a méhszáj operációja.

Abban az esetben, amikor a citológiai vizsgálat már olyan súlyosságú képet mutat, hogy az előzetes mintavételtől eltekinthetünk, a méhszáj elektro konizációját, LOOP-konizációt végzünk. Így egy kis beavatkozással a végleges diagnosztika és terápia is megtörténik. Ezzel a módszerrel sokkal kisebb a méhszáj csonkolása, mint a hagyományos, késsel végzett műtéteknél. A sebgyógyulás is természetesebb, a méhszáj struktúrája jobban fog közelíteni az eredetihez.

Minden méhszájon végzett műtét növelheti a későbbi koraszülés kockázatát. Ezért is fektetünk nagy hangsúlyt arra, hogy csak azokban az esetekben végezzünk műtétet, amikor valóban szükséges, az enyhe elváltozású eseteket pedig további megfigyelés alatt tartsuk.

 A méhszájdaganat kialakulásáért a HPV vírus felelős, míg a jóindulatú „méhszájseb” kialakulásának oka lehet például egy szülést követő berepedés, egy jóindulatú sejtelváltozás, polyp, vagy a méhnyak nyálkahártya jóindulatú felületi elváltozása. Az ún. méhnyak-nyálkahártya gyulladás (cervicitis) kezelése semmiképpen sem műtétei, hanem gyógyszeres kezelés.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?