Online időpontfoglalás

Tikkelés a gyermekeknél - mi okozza és a mi a teendőnk?

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyász cikke.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Tikkelés a gyermekeknél - mi okozza és a mi a teendőnk?

Életünkben olyan változásokkal kellett most szembenéznünk, melyek bizonytalanságot és stresszt hoztak a mindennapokba. Mindez gyermekeinkre is óriási nyomást helyezett és jó eséllyel alakulhattak ki náluk fizikai tünetek is, melyek a szorongáshoz köthetőek. Ahogyan egy költözés vagy egy kistesó születése is bizonytalanságot, nehézséget okoz a családban, úgy egy világjárvány kitörése is óriási stresszel jár – gyermekek esetében talán még inkább, mint a szülőkben. Az ilyen típusú nyomás és stressz lehet az oka a gyakori fej- vagy hasfájásnak, a gyakori vizelésnek, valamint a tikkelésnek is.


A tikkelés többféle lehet:

  • motoros (ismétlődő, mozgásos): gyors pislogás, grimaszolás, vállrángás stb.
  • vokális: köhécselés, torokköszörülés, orrszívás stb.

 Ezek a különböző mozgások vagy zajok teljesen önkényesek, bár nagy erőfeszítéssel rövidebb-hosszabb ideig elfojthatóak. A tikkek legfontosabb jellemzője, hogy alvás közben nem jelentkeznek, a pihenés során mérséklődnek, a stressz viszont felerősíti őket.

A tikkelők zöme 6 és 10 év közötti fiú.  A tünetek általában egy éven belül spontán megszűnnek, bár hónapokig váltakozhat a tikkelés erőssége. 

A legtöbb esetben orvosi kezelés nem szükséges a tikkelés megszűntetéséhez!


SEGÍTSÉG A SZÜLŐKNEK:

  1. Hagyják figyelmen kívül a tikkelést. Ha a tünetre fókuszálnak, az ront a helyzeten. Semmiképp se kérjék a gyermeket, hogy hagyja abba. Beszéljenek a tikkelésről a többi családtaggal, testvérekkel, a gyermek tanáraival és barátaival. Győződjenek meg arról, hogy senki se figyeljen a gyermek tikkelésére, lehetőleg ne hozzák szóba.
     
  2. Meg kell keresni a stressz forrását!
     
  3. Segítsenek a gyermeknek, hogy nyugodtan teljenek napjai. Fontos, hogy ne legyen túlterhelt, minden nap tudjon játszani és relaxálni.
     
  4. Ne legyenek túl kritikusak a gyermekkel. Mindig több dicséretben kell részesülnie, mint kritikában.

Mikor kell orvoshoz fordulni a tikkeléssel?

  • Ha a gyermek stimuláns gyógyszert szed, akkor konzultáljanak gyermekorvossal, hiszen a tikkelés összefügghet a gyógyszer szedésével.
  • Ha a tikkelés több, mint egy éve fennáll, vagy ha komplex/összetett tikkelésről van szó (szokatlan járásminta, káromkodás, furcsa tekergések), szintén keresse fel a gyermek orvosát.

 

Összefoglalva: a tikkelés igen gyakori, több gyermeknél előfordul, mint azt elsőre hinnénk. Velejárója lehet az iskolás kornak, ezért legyünk türelmesek és kezeljük jól!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?