Online időpontfoglalás

Tudj meg többet a cukorbetegségről a Diabétesz Világnapján!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Tudj meg többet a cukorbetegségről a Diabétesz Világnapján!

November 14-e minden évben a diabétesz, azaz a cukorbetegség világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet erre a komoly betegségre, támogassa az edukációt és a megelőzést. Megfelelő életmóddal csökkenthető a betegség kockázata és negatív következményei. Mit kell tudnunk a cukorbetegségről: milyen típusai vannak, és hogyan előzhető meg? Ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Vass Viktor diabetológusunk.

diabesetes.jpg

A világnap és a cukorbetegség kezelésének története

A Diabétesz Világnapot 1991 óta ünnepeljük az IDF (Nemzetközi Diabétesz Szövetség) szervezésében november 14-én. Ezen a napon született Frederick Banting, aki kutatótársával, Charles Besttel 1922-ben felfedezete az inzulint amelyért egy évvel később orvostudományi Nobel díjban részesült.

De mi is pontosan ez betegség?

A cukorbetegség a szénhidrát fehérje és zsír­anyagcsere komplex zavara, hátterében az inzulinhiány áll. A diabéteszesek szervezete nem tudja a táplálékból nyert szőlőcukrot hasznosítható energiává alakítani.  A diabétesz a 21. század egyik legkomolyabb népbetegsége. Az IDF szerint Földünk 20-79 éves korú lakosságának 9,3 %-a, körülbelül 463 millió ember él együtt ezzel a kórral. Ha a jelenlegi ütemben növekszik a cukorbetegek száma, akkor becslések szerint 2030-ra 578 millió felnőttnek lesz érintett. Sokáig nem jelentkeznek a tünetek, ezért, mire a páciens orvoshoz fordul, gyakran már szövődménnyel kell számolnia.

A cukorbetegség típusai

Megkülönböztetünk 1-es és 2-es típusú cukorbetegséget. Az 1-es típus esetén a hasnyálmirigy nem termeli az inzulint, ami a vércukor lebontásához szükséges lenne. A 2-es típusánál a szervezet termeli ugyan az inzulint, de azt nem tudja felhasználni vércukorszint csökkentésére az inzulinrezisztencia miatt, ezért megnő a vércukorszint. A kettes típusú cukorbetegség előfordulása világszerte évről évre nő, a genetikai és környezeti hatások miatt. Ilyen az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az elhízás. Ezért napjainkban különös figyelmet kell fordítani a megelőzésre.

Mit tehetünk a cukorbetegség megelőzésére, enyhítésére?

  • Optimalizáljuk a testsúlyunkat
    – Kontrolláljuk a napi kalóriabevitel
    – Fogyasszunk minőségi tápanyagokat: rostban és fehérjében gazdag érteleket, főként lassú felszívódású szénhidrátokat

 

  • Csökkentsük a stresszt 
    – Végezzünk relaxációs gyakorlatokat, jóga– Töltsünk időt a szabad levegőn
    – Figyeljünk a megfelelő pihenésre

 

  • Mozogjunk a vércukorszint karbantartása érdekében
    – Sétáljunk rendszeresen, lehetőleg legalább napi félórát
    – Figyeljünk oda a keringési rendszerünk, csontjaink, izmaink egészségére

 

  • Ellenőriztessük a vércukorszintünket és gyanú esetén azonnal forduljunk szakemberhez

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?