Szomnológia: alvásgyógyászat

A nem megfelelő alvás kezelés nélkül nem csak életminőségünk, de egészségi állapotunk romlásához, betegségek kialakulásához is vezethet.

Szomnológia: alvásgyógyászat

Hogyan segít az alvásterápia?

Bár életünk egyharmadát alvással töltjük, mégis ezen időszak alatt végbemenő élettani folyamatok sokáig rejtélyesek maradtak orvostudomány számára. A nem megfelelő alvás káros következményeivel mindenki tisztában volt, de kezdetben csak az alvás elégtelen mennyiségét próbálták és tudták orvosolni. A technika fejlődése, az alváslaborok kialakulása és működése később lehetővé tett az alvás szerkezetének megismerését, az alvás alatt végbemenő fiziológiás és kóros folyamatok vizsgálatát.   Új betegségcsoport született – „Elsődleges alvásbetegségek” – és intenzív kutatás indult az alvásbetegségek és az alvás egészségre gyakorolt hatásának minél pontosabb felderítése céljából.

Ma már közhelynek számít, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlenül fontos egészségünk megőrzése céljából. Alvászavart a primer alvásbetegségeken túl számtalan betegség okozhat - belgyógyászati neurológiai, pszichiátriai, endokrinológia, kardiológiai, reumatológiai, fül-orr-gégészeti betegségek. Azonban életmódunk sem kedvez alvási szokásainknak - napjaink rohanó, feszültséggel teli életvitele idegrendszerünkre és alvásminőségünkre is rossz hatással lehet. Egyre gyakoribbak és több korosztályt érintenek az alvászavarok, melyek fejfájást, csökkent koncentrálóképességet és napközbeni fáradtságot vonhatnak magukkal.

Az elmúlt évben a koronavírus járvány több szempontból is súlyosbította a helyzetet. A Covid-fertőzésben szenvedők nagy része tapasztal alvászavart. Ennek hátterében egyrészt a vírusfertőzésnek a központi idegredszerre gyakorolt közvetlen patofiziológiai hatása áll, emellett a megváltozott életmód, a napi ritmusunk felborulása, a mozgásszegény életmód és a pszichés megterhelés, izoláltság is a meglévő alvászavarok súlyosbodásához és új alvászavarok kialakulásához vezethetnek.

A nem megfelelő alvás kezelés nélkül nem csak életminőségünk, de egészségi állapotunk romlásához, betegségek kialakulásához is vezethet. Növeli ugyanis olyan szervi betegségek kockázatát is, mint például a magas vérnyomás, szívinfarktus, agyi keringészavar, cukorbetegség, depresszió és az elhízás.

Az elegendő, jó minőségű, nyugodt alvás tehát egészségünk záloga: az időben elkezdett alvásterápiával nemcsak éjszakáink, de nappalaink is újra harmonikusabbak lehetnek. Ennek elérésében segít a szomnológia, azaz az alvásgyógyászat, mely túlmutat a tüneti kezelésen: az inszomnia és más alvás problémának mögött meghúzódó okokat vizsgáljuk és kezeljük.

Milyen tünetek jelentkezésekor érdemes felkeresni a szakorvost?

  • elalvás zavar
  • gyakori éjszakai ébredés vagy túl korai hajnali kelés
  • horkolás, alvás közbeni apnoe, légzéskimaradás
  • ébredés utáni fáradtság (annak ellenére is, ha eleget aludtunk)
  • napközbeni álmosság, fáradtság, akaratunk ellenére történő elalvás
  • teljesítőképesség, koncentrálóképesség csökkenése
  • nyugtalanul alvás, forgolódás (esetleg alvás közbeni rugdalás, alvajárás)

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó szomnológia: alvásgyógyászat cikkeinkÖsszes cikk