Online időpontfoglalás

Immunizációs Világhét

Az Egészségügyi Világszervezet 2005-ben hirdette meg az első alkalommal az Európai Védőoltási Hét programját, ami mindig április utolsó hetére esik.

Immunizációs Világhét

Az évente ismétlődő kezdeményezés célja a figyelem felhívása, a kommunikáció javítása és a védőoltások támogatása a WHO Európai Régiójában. Ennek apropóján dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk gondolatait tolmácsoljuk.

Sajnos a koronavírus sokakat négyfal közé zárt, ami az újszülötteket, kisgyermekeket és családjukat nem feltétlen akadályozta az összekovácsolódás hónapjaiban, éveiben, ellenben félelemből vagy a bizonytalan egészségügyi állapotok miatt kimaradhattak olyan fontos mozzanatok, mint a kötelező védőoltások beadatása.

Nem csak a koronavírus jelenthet komoly veszélyforrást a csecsemők és a gyermekek számára, hanem az oltással kivédhető betegségek (kanyaró, tetanusz stb) is, ezért ezt mielőbb érdemes pótolni.


Jó a rosszban

Azért, hogy ne kelljen olyan gyakran látogatni a gyermekorvost, a magyar állam által javasolt oltási séma flexibilisebbé vált a Covid-19 járvány óta. Ez azt eredményezte, hogy egy alkalommal akár több oltást is be lehet adni, így jóval rugalmasabban kezelik a kötelező csecsemő oltások beadásának idejét: akár 2-3 oltást is kaphat egyszerre a gyermek, nem szükséges 12, 13, 15, 16, 18 hónaposan is megjelenni a gyermekorvosnál.

 

Esetenként ajánlható oltások

A kötelező védőoltások mellett ajánljuk a választható oltások beadatását is. Ezek egy részét a kötelező oltásokhoz hasonlóan oltási rend szerint adjuk, illetve vannak szezonális vakcinák is (például influenza elleni oltás).

Vannak olyan védőoltások, amelyek oltási sorozat beadása után biztosítanak kellő védelmet, ez akár egy hónapot is igénybe vehet. Amennyiben külföldi utazás előkészületeként választja a szükséges oltás beadatását, úgy érdemes minél előbb tájékozódni a választott ország, földrész lehetséges kórjairól, hogy időben elkezdhesse az oltási programot.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk