Online időpontfoglalás

Két táplálkozástudós, ha megindul (II. rész)

Beszélgetés Kudron Emese Eszter és Doma Valentina dietetikusokkal

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Két táplálkozástudós, ha megindul (II. rész)

A beszélgetés I. részét itt olvashatja

 

Orvoskollégáitok nyilván rendszeresen irányítanak hozzátok pácienst, hogy az alapkezelést kiegészítsétek az eszköztáratokban található módszerekkel, javaslatokkal. Mikor tudtok a leghatékonyabban segíteni?

Doma Valentina (DV): Az eszközök, amiket használunk: táplálkozási anamnézis felvétel, laboreredmények, leletek elemzése, esetleg testösszetétel mérés, táplálkozási napló elemzés, diétás alapelvek átadása (tanácsadás).

A páciens nyitottsága és motivációja arra, hogy aktívan részese legyen az egészsége formálásában, helyreállításában, egy szuper alap, amire nagyon jól lehet építeni – legyen akármennyire kicsi vagy jelentős a probléma. Ideális esetben ez egy csapatmunka, amely során az orvos ajánlja a táplálkozástudományi szakembert, a dietetikus eszközöket ad a kliens kezébe, ő pedig kezébe veszi az irányítást önmaga és az egészsége felett. A leghatékonyabban akkor tudunk együtt dolgozni, ha kis lépésekben gondolunk: az életmód – ahogy bármilyen szokásunk megváltoztatása – nem történik meg rövid idő alatt és rendszeres, bizonyos időközönkénti dietetikai utánkövetésre, mérésekre, újabb célok kitűzésére van szükség. A táplálkozásról rengeteget lehet beszélgetni, én pedig szeretek közvetlen, jóhangulatú, motiváló közeget teremteni ehhez a tanácsadásaim során.

Kudron Eemes Eszter (KEE): Míg orvoshoz sajnos sokan akkor jutnak el, amikor valamilyen egyensúly megbomlik, a dietetikus ennek az egyensúlynak a megtartásában segíthet. Végső soron pedig egy jól táplált emberben a gyógyszer is hatékonyabban hat.

 

Mikor gondoljon arra az átlagember, hogy érdemes lenne dietetikushoz fordulni? Van ennek szezonalitása, esetleg életkor- vagy nembeli sajátossága?

DV: Rengeteg betegséget lehet megelőzni helyes táplálkozással, például cukorbetegséget, inzulinrezisztenciát, magas vérnyomást, köszvényt, epekövességet, különböző daganatokat. A más kialakult betegség lefolyásában, szinten tartásában is jelentős változásokat lehet elérni megfelelő táplálkozással, például gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség), pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, vesekő esetén.

Saját tapasztalatom azt mutatja, hogy a szezonalitást tekintve a tavasz kezdetekor (egyre kevesebb, lengébb ruhadarab viselése), iskolakezdéskor (rendszert szeretnénk vinni az életünkbe és ez az étkezést is érinti) valamint karácsonyt követően (újévi fogadalom) kezdünk legszívesebben változásba.

Ahogy az egészségügyi szolgáltatásokat általánosságban, úgy a dietetika felé is a hölgyek fordulnak elsősorban, de szerencsére egyre több tudatos férfival is találkozom. Akik például a sportolást szeretnék megfelelő táplálkozással kiegészíteni, hogy jobb teljesítményük legyen, vagy könnyebben megszabaduljanak a túlsúlyuktól.

Életkorilag végtelenül változatos a pácienskör. A gyermekeket egyre több esetben érintik a különböző ételallergiák, ételintoleranciák, vagy az, hogy válogatósak. Egyre több kamasz érintett táplálkozási- és evés-, valamint testkép zavarokban. Ez esetben a pszichológus munkáját a dietetikai tanácsadás nagyon jól ki tudja egészíteni.

KEE: Az például pozitív fejlemény, hogy egyre többen lesznek igényesek azzal kapcsolatban, hogy milyen minőségű ételt visznek be a szervezetükbe. Nagyon fontos az is, hogy ha valaki elkezd követni egy új étrendet vagy étrendkiegészítene, konzultáljon dietetikussal. 1 óra alatt szépen rendbe tudjuk tenni, hogy ne alakuljon ki semmilyen hiány.

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk