Online időpontfoglalás

Mi történik a női ciklus alatt?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mi történik a női ciklus alatt?

A Glamour Magazin egy szuper kétperces videóban foglalta össze a női ciklus minden szépségét és kínját.

Te tudod, hogy mi játszódik le ilyenkor a női testben? Mi okozza az ingerültséget, a puffadást és melyik napokon vannak a hölgyek a legjobb formában? Dr. Gullai Nóra nőgyógyászunk megválaszolja a kérdéseket.  Figyelj, lehet, hogy tudunk újat mondani.

A női ciklus az általános vélekedéssel ellentétben nem feltétlenül 28 napig tart, a 21-35 napos ciklushossz is teljesen normálisnak számít. A folyamatot a hormonok irányítják és célja a petesejtek termelése és a test előkészítése a megtermékenyülésre.

noi_ciklus_1.jpg

Nehéz napok

A ciklus kezdetének a menstruáció első napját tekintjük. Ilyenkor a női hormonok szintje hirtelen leesik, ennek hatására a méhnyálkahártya felső rétege leválik és vérzés formájában távozik. Ezekben a napokban fáradékonyság, levertség jellemző és sokan alhasi görcsös fájdalmakat élnek át. Utóbbit elsősorban a méh simaizomzatának összehúzódása okozza, ami elősegíti a méhnyálkahártya leválását. A vérzés időszaka általában 2-7 napig tart.

Kirobbanó tettvágy

A ciklus első felében az ösztrogénszint emelkedni kezd és elkezdődik a tüszőérés. Az ösztrogén hatására a méhnyálkahártya is vastagodni kezd. A hölgyek általában ilyenkor vannak a legjobb formában: szebb a bőrük, jobban teljesítenek és nyitottabbak a szociális életre. A jó formához az is hozzájárul, hogy a ciklus közepe felé közeledve a tesztoszterontermelés is fokozódik.

noi_ciklus_2.jpg

A legszexibb szakasz

28 napos ciklusok esetén általában a 14. napon történik a petesejt kilökődése, ez a megtermékenyítés ideális időszaka. A hölgyek szexuális vágya jellemzően ilyenkor  magasabb. Sok férfi megérezheti, ha egy nőnek peteérése van, ilyenkor még az illatuk is megváltozik. Ezért a jelenségért az úgynevezett feromonok felelősek, amit a hölgyek a peteérés időszakában áramoltatnak magukból a legintenzívebben. Ezekről a kémiai hírvivőkről részletesebben olvashatsz korábbi, szerelemhormonokról szóló blogbejegyzésünkben.

Lejtő

Bekövetkezik a tüszőrepedés, vagyis az érett petesejt kilökődik a petefészekből, majd megkezdi útját lefelé a petevezetéken. Előfordulhat, hogy ez a folyamat alhasi görcsöket okoz és alkalmanként kevés vérzéssel is járhat. Az ösztrogénszint csökkenni kezd, a progeszteronszint pedig megemelkedik. Ez a hormonváltozás fáradékonysághoz, hangulatingadozáshoz vezethet és jellemzően a testhőmérséklet enyhe emelkedését eredményezi. A bőr ekkor kissé érzékenyebbé, problémásabbá válhat. A magas progeszteronszint hatására a méhnyálkahártya szerkezete kissé átalakul, így várja a megtermékenyített petesejtet.

PMS

Ha a megtermékenyítés nem történik meg, a petesejt elhal és felszívódik. Közeledik a menstruáció, a ciklus ezen szakaszában az ösztrogén- és progeszteronszint csökkenése miatt sokan szenvednek a premenstruációs szindróma tüneteitől: ingerültségtől, lehangoltságtól, illetve puffadástól, alhasi görcsöktől, hányingertől, fejfájástól. Ezek mellett libidócsökkenés is jelentkezhet, az emlők pedig érzékenyebbé válhatnak. 

noi_cilkus_3.jpg

Néhány nappal később jelentkezik a menstruációs vérzés és minden kezdődik elölről…

A női ciklus egy igazi hullámvasút, amit a hormonok irányítanak. A kellemetlenségek egy része egészséges életmóddal csökkenthető. A kritikus napokat mindkét nem nehezen viseli. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy ennek a szeszélyes ciklusnak a végső célja a fogantatás és a gyermekáldást, ami az egyik legcsodálatosabb dolog.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?