Online időpontfoglalás

Mire utalhat a rendszertelen menstruáció?

A rendszeres ciklus amellett, hogy biztonságérzetet ad, egészségügyi szempontból is fontos. Ennek ellenére a menstruációs zavarokat sok nő veszi félvállról, remélve, hogy a ciklus magától stabilizálódik.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mire utalhat a rendszertelen menstruáció?

Habár a menopauza ideje alatt jellemző tünet a menstruáció kimaradása, a nők élete során máskor is rendszertelenné válhat a menzesz. Sokan nem tulajdonítanak ennek túl nagy jelentőséget, pedig amellett, hogy mindennapjainkra lehet befolyással, komoly egészségügyi problémák tüneteként is jelentkezhet. Mi okozhat menstruációs zavart a változókort megelőzően és mikor érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Horányi Dániel, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosának posztja a témában.

A rendszeres ciklus amellett, hogy biztonságérzetet ad, egészségügyi szempontból is fontos. Ennek ellenére a menstruációs zavarokat sok nő veszi félvállról, remélve, hogy a ciklus magától stabilizálódik. Pedig a rendszertelen vagy kimaradó menzeszt nehéz figyelmen kívül hagyni, hatással lehet a hölgyek közérzetére és egyéntől függően különböző tünetek kísérhetik. Jelentkezhetnek többek között enyhe alhasi görcsök és pecsételő vérzés is. Megijedni azért nem kell, a legtöbb esetben nem áll szervi elváltozás ezek hátterében.

Mi okozhatja?

  • Stressz: A fokozott stresszre különböző módokon reagálhat szervezetünk, például a menstruáció esetleges késésével vagy kimaradásával.
  • Életmódváltás:
  • Étrend - A nők előszeretettel kezdenek radikális fogyókúrába, léböjtbe, ami kibillenti őket a megszokott ritmusból.
  • Sport - Egyik napról a másikra elkezdett rendszeres, megerőltető testmozgás.
  • Gyógyszerek - Különböző gyógyszerek szedése szintén befolyásolhatja a megszokott havi ciklust.
  • Hosszú hatású hormonkészítmények: Egyes fogamzásgátló módszerek alkalmazása együtt járhat a menstruáció huzamosabb idejű kimaradásával, de erről a nőgyógyász szakorvos előzetesen tájékoztat.
  • Szervi elváltozás: Hormonális vagy méhüregi változások.

Mikor forduljunk szakorvoshoz?

Olyan esetekben, ahol a ciklus hossza időnként kicsit rövidebb vagy hosszabb a megszokottnál, de a peteérés rendszeresen jelentkezik, nincs teendő. Ha egyszer kimarad a menzesz, az még nem tekinthető kóros tünetnek, azonban itt sem árt meggyőződni arról, hogy nem áll-e fenn terhesség. Amikor hosszútávon is jellemző a menstruáció rendszertelensége vagy sokáig kimarad, majd hirtelen jelentkezik vérzés, mindenképpen forduljunk szakorvoshoz. Ezt javasoljuk akkor is, ha megváltozik a vérzés állaga.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?