Online időpontfoglalás

Szobatisztaság, gyermekkori bepisilés

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Szobatisztaság, gyermekkori bepisilés

shutterstock_169197116.jpg„Vajon forduljak-e pszichológushoz, ha a gyermekem elmúlt négy éves és még nem szobatiszta nappalra vagy éjszakára? Milyen hatásai lehetnek kisiskolás gyermekem későbbi fejlődésére, személyiségének alakulására, ha éjjel még bepisil?” A kérdésekre Baky Ildikó gyermekpszichológusunkkal kerestük a válaszokat.

Szobatisztaság: mikor, hogyan?

  • Az egyik legfontosabb szabály, hogy akkor kezdjük el a szobatisztaságra szoktatást, amikor a gyermek elég érett hozzá. Megérti a szobatisztasággal kapcsolatos fogalmakat, a tőle elvárt feladatot, és már képessé vált a záróizmok kontrolljára. Ezt az érettségi állapotot átlagosan 18 hónapos kor körül érik el a gyermekek.
  • Fontos, hogy soha ne alkalmazzunk kényszert vagy durva módszereket, és legfőképp ne szégyenítsük meg a gyermeket a szobatisztaságra szoktatás során. A szégyen ebben az időszakban alakul ki, helytelen nevelés hatására ekkor uralkodhat el úgy a gyermeken, hogy későbbi viselkedését nagymértékben ennek, és a felelősségteljes, önálló cselekvésnek az elkerülése fogja meghatározni.)

Primer, illetve szekunder enurézis

Megkülönböztetünk nappali és éjszakai bepisilést; az éjszakai ágytisztaság egy-másfél évvel később alakul ki általában, mint a nappali szobatisztaság. A szakirodalom különbséget tesz az ún. primer enurézis (ebben az esetben a gyermek még sohasem volt ágy-, illetve szobatiszta), és szekunder enurézis között (amikor a már megszerzett és legalább hat hónapig megtartott szobatisztaságot vagy ágytisztaságot újra elveszti a gyermek).

Amit soha nem szabad elfelejteni, hogy a bepisilésnek organikus oka is lehet. A vese és a húgyvezeték problémáin kívül több olyan betegség is létezik (pl.: cukorbetegség vagy hormonális zavarok), amelyek ezt a tünetet eredményezhetik. Ezért az enuretikus panasszal rendelkező gyermeknek mindenképp egy alapos orvosi vizsgálaton kell átesnie. Amennyiben a vizsgálatok eredménye negatív, akkor elgondolkodhatunk azon, hogy a fizikailag egészséges gyermek mégis miért vall kudarcot hólyagműködése szabályozásával.

A primér enurézis esetén inkább az öröklődés vagy az idegrendszeri éretlenség játszik szerepet. El kell fogadnunk, hogy gyermekünk vizelési funkciói lassabban érnek az átlagosnál.

Klinikai tapasztalatok szerint a szekundér enurézis előfordulásában, a legtöbb esetben pszichés okok játszanak szerepet: figyelem- és segítségkérés, a szülő felé irányuló elfojtott indulat kifejezése. A gyermek emocionális sérülése, iskolai, esetleg családi konfliktusok, válás, kórházi kezelés, és olyan lelki „törés”, mint az egyke gyermekeknél a kistestvér megszületése.

Mit tehetünk?

A legfontosabb, hogy a bepisilést semmilyen módon ne szankcionáljuk. Ne büntessük, ne alázzuk meg a gyermeket, hiszen nem szándékos cselekedetről van szó. A gyermek amúgy is szenved, szégyelli magát, tehát inkább vigasztalásra szorul. Az enurézis kezelése és lehető leggyorsabb megszüntetése azért is fontos, mert – még ha nem is lelki okok idézik elő –, szinte mindig súlyos lelki konfliktushoz vezet. Az enuretikus gyermek életét „titok” terheli, ezért gyakran elszigetelődhet, magányossá válhat.

Nagyon fontos ilyenkor, hogy a szülő – együttműködve az orvossal és a pszichológussal - minél hamarabb megtalálja a probléma kiváltó okait és a szakszerű segítség igénybevételével segítsen gyermekének az egészséges vizeletürítés stabilizálásában.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?