Online időpontfoglalás

4+1 dolog, amit megtehetsz azért, hogy ne félj a ráktól

A rákot a vezető halálokok között tartják számon a világban. Sokan félnek tőle és már a legapróbb tünetek esetén szoronganak attól, hogy daganatot találnak náluk.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
4+1 dolog, amit megtehetsz azért, hogy ne félj a ráktól

Mit tehetsz azért, hogy csökkentsd a félelmet, szorongást? Dr. Dohán Orsolya Ph.D. klinikai onkológusunk segít.

1. MENJ EL SZŰRÉSRE
Az ajánlott szűrővizsgálatokat mindig végeztesd el. Az, hogy milyen szűrés elvégzése szükséges függ a nemedtől, életkorodtól, az életmódtól, amit folytatsz és attól, volt-e daganatos megbetegedés a családban. Hazai és nemzetközi protokollok alapján összeállított, nemre és életkorra vonatkozó szűrési ajánlásunkat itt találod. Olyan vizsgálat elvégzése, amely az ajánlásban nem szerepel vagy orvos nem javasolta teljesen szükségtelen, felesleges idő-, pénz-, energiaráfordítást és pszichés terhet jelenthet.

 

2. ÉVENTE LÁTOGASS EL A HÁZIORVOSODHOZ VAGY EGY BELGYÓGYÁSZHOZ
Ha nincs panaszod, akkor is érdemes évente elmenni a háziorvosodhoz vagy belgyógyászhoz, aki általános vizsgálatot végez, részletesen kikérdez az egészségi állapotodról, és ha szükségesnek találja, szakorvoshoz irányít.

 

3. VEDD KOMOLYAN A TÜNETEKET
Ha szokatlan tünetet tapasztalsz, amely az életviteledet befolyásolja, mindenképpen keress fel egy orvost.

Melyek lehetnek ezek a tünetek?
• Hirtelen fogyás
• Nem múló köhögés
• Megváltozott széklet
• Véres széklet, vizelet
• Rendellenes menstruációs vérzés
• A megszokottól eltérő, vagy súlyosbodó fejfájás

 

4. ÉLJ EGÉSZSÉGESEN
Táplálkozz változatosan és egészségesen, sportolj hetente legalább 150 percet, figyelj az elegendő alvásra és kerüld a stresszt. Ha alkoholt fogyasztasz, ügyelj a mértékre, a dohányzást pedig kerüld.

 

+1 HA MINDENT MEGTETTÉL, NYUGODJ MEG
Ha az első négy pontot betartod, akkor mindent megtettél, amit lehet. Engedd el a félelmet és próbálj meg valami másra koncentrálni, annyi szép dolog van az életben.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk