Online időpontfoglalás

A váltófogak rendellenességei

Bizonyos fogászati rendellenességek korai gyermekkorban, a tejfogazat előbújásakor rendezhetőek, mások a vegyes fogak idején is kezelhetőek, azonban vannak olyanok, amelyek csak a maradó fogazat kialakulása után korrigálhatóak.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A váltófogak rendellenességei

Emiatt javasoljuk minden szülőnek a fogászati környezet minél előbbi megismertetését gyermekével, ha 4-5 éves korban érkeznek egy ellenőrző vizitre, idő előtt kiszűrhetjük az esetleges szabálytalanságokat. Ahhoz, hogy elnyerjük a gyerkőc bizalmát, több módszer is rendelkezésre áll, játékosan megismertetjük a fogorvosi eszközökkel, környezettel, így a következő találkozó jóval kevésbé ijesztő lesz számára.


Előfordul, hogy már a fogváltás időszakában felkeresnek azzal a problémával, hogy nem kezdenek el mozogni a tejfogak. Ha egy tejfog nem esik ki jóval az után sem, ami az átlagos életkornak megfelelő lenne (6-7 év két alsó és két felső középső metszőfog. 7-8 év két alsó és két felső, szélső metszőfog. 9-11 év négy első őrlőfog), akkor érdemes panoráma röntgent készíteni, mert lehet, hogy csírahiány (tehát nincs előtörésre készülő fog), vagy számfeletti fog van a jelenség hátterében. Előbbi esetben azért nem esik ki a tejfog, mert nincs maradó fogcsíra, ami a folyamatot beindítsa. A számfeletti fog pedig akadályozhatja a mellette levők előtörését. Csírahiány leggyakrabban a felső kismetszőknél, és a második kisőrlőknél fordul elő, és sok embernek nem fejlődik ki a bölcsességfoga. Míg utóbbit inkább szerencsésnek éljük meg, addig egy metszőfog hiánya komoly esztétikai probléma. A kisőrlőknél pedig a csírahiányos fog helyén megmarad a tejfog, ami felnőtt korra elkopik, és pótlása komoly gondot okozhat.

A másik gyakori probléma, hogy nem akarja átadni a tejfog a helyét a maradó fognak, így mögötte vagy mellette kezd kibújni a maradó fog. Ilyenkor jellemzően a maradó fog csírája nem megfelelő helyen indult fejlődésnek, ezzel szemben normál esetben a maradó fogak növekedésekor keletkező nyomás hatására a tejfogak gyökere fokozatosan felszívódik, a tejfog mozgathatóvá válik, végül kilökődik, vagy a gyerekek maguk „húzzák ki” az ínyből és láthatóvá válik a felnőtt fog. A kiesett tejfognak nincs gyökere, csak a koronai része marad meg belőle.


Mit tehet a szülő, ha mégsem szívódik fel a tejfoggyökér és a maradó fog már megjelenik az ínyen a tejfog fölött vagy mellett, de a tejfog meg sem mozdul?

Ebben az esetben érdemes felkeresni fogorvost, hogy a „bennmaradó” tejfogat eltávolítsa, hiszen a felnőtt fog akadályozottsága miatt ferdén fog kinőni, ami később elkerülhetetlenné teheti a fogszabályozást. A fogtorlódás egyik oka lehet a hosszabb ideig bennmaradó tejfog. Kisebb szabálytalan növekedést megold a természet az állcsontok fejlődése során, de a nagyobb rendellenességek már korrigálásra szorulhatnak. Érdemes figyelemmel kísérni gyermekeink fogváltását, hogy elkerülhető legyen a torlódott fogazat, ami számos komoly problémát okozhat az állkapocsízület kiegyensúlyozatlansága miatt (ízületi fájdalmak és kattogás, szájnyitási korlátozottsághoz, fül- vagy fejfájáshoz, emésztési zavarok stb.) Javasoljuk, már 4 éves kortól a rendszeres látogatást fogászatunkon, ahol kiszűrjük, ha a kis fogakkal valami gond van vagy lehet.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk