Miért lettünk egyre többen étel-érzékenyek?

Valóban egyre többen vagyunk allergiásak vagy intoleránsak bizonyos ételekre? Vagy csak divathóbort a sokféle diéta?

Miért lettünk egyre többen étel-érzékenyek?

Dr. Szabó Endre gasztroenterológusunk segít a témában.
 

Észrevehetően nő azoknak az embereknek a száma, akik egyes ételeket mellőznek, étel-allergiára vagy étel-intoleranciára hivatkozva. A boltok polcain folyamatosan gyarapodnak a különböző „mentes” élelmiszerek, a kereslet és a kínálat tehát találkozik és egyre fejlődik. Joggal merül fel bárkiben a gondolat: „Nagyszüleink nem figyeltek erre, mégsem volt problémájuk.” Látszólag mára valóban sokkal többen küzdenek étel- allergiával vagy intoleranciával, de ennek oka árnyaltabb annál, mint elsőre gondolnánk.


Mielőtt választ adnánk erre a jelenségre, tisztázzuk az alapfogalmakat. Az ételallergia és étel-intolerancia két olyan egészségügyi probléma, melyek tünetei hasonlóak (ezért gyakran használják egymás szinonimájaként), de valójában egészen másból ered a két állapot.

Ételallergia: Allergia esetén a szervezet egy bizonyos alkotóelemre kóros immunválasszal reagál. Az étel elfogyasztása után akár azonnal, de legkésőbb 2 órával jelentkeznek a tünetek. Ezek közül a leggyakoribb:

  • a bőrkiütés,

  • légzőszervi problémák,

  • emésztőrendszeri zavarok,

  • súlyos esetben anafilaxiás sokk.

 

Étel-intolerancia: Az étel-intolerancia az emésztőrendszer működési zavarában rejlik. Ha egyes tápanyagokat nem tudunk megfelelően lebontani, az kellemetlen tüneteket okoz, például ilyen:

  • a puffadás,

  • hasfájás,

  • hasmenés/székrekedés,

  • bőrpanaszok,

  • és a fejfájás.

 

A két betegség közötti fontos különbség, hogy míg az allergiát egyetlen falat étel is kiválthatja, az étel-intolerancia okozta panaszok függnek az elfogyasztott étel mennyiségétől.
 


Miért lettünk egyre többen érzékenyek bizonyos ételekre?

 

Arra vonatkozó információnk, hogy évtizedekkel/évszázadokkal korábban mennyien voltak allergiásak vagy intoleránsak, nincsen. Egyes tünetek esetében nem merült fel annak a gyanúja, hogy azt az elfogyasztott étel okozná. Mára azonban sokkal tájékozottabbak vagyunk, a kutatások eredményei és a könnyű információáramlás a laikusok számára is lehetővé tette, hogy elmerüljenek a témában. (Így például bőrkiütés esetén már hamarabb gyanakszunk a tejtermékekre, mint korábban.)

Komoly fejlődésen ment keresztül a diagnosztika is, egészen precíz eszközök állnak rendelkezésre, hogy az ételallergiát és étel-intoleranciát diagnosztizálhassák.

Vérvizsgálatok segítségével akár lappangó, tünetmentes betegségek is kimutathatóvá váltak, ami korábban nem volt lehetséges.

Ennek veszélyesebb oldala, hogy megjelentek a bárki számára elérhető, otthoni gyorstesztek is. Ezek használata kevésbé ajánlott, mert a tesztek rendkívül érzékenyek, gyakran mutatnak fals pozitív eredményt.

Összességében tehát azt mondhatjuk, az ételallergiával és ételintoleranciával küzdők száma nem azért növekedett meg, mert egyre többen váltunk azzá, hanem azért, mert a tudomány lehetővé tette, hogy egyre több embernél lehessen diagnosztizálni a problémát.
 


Mi a helyzet a diétákkal?

Ahogy már említettük, a boltok polcai roskadoznak a laktóz-, glutén-, és mindenmentes termékek alatt. Habár ebben jócskán szerepet játszik a marketing, a diagnosztizált emberek számára ez óriási segítség és az életminőségét jelentősen javítja, de sokan választják ezeket az élelmiszereket azok is, akiknél nem feltétlenül indokolt ez.

Ennek több oka is van:

  1. Van, aki egyszerűen azt tapasztalta, hogy a mentes étrend hatására jobban érzi magát.

  2. Van, aki egészségesebbnek tartja elhagyni például a laktózt vagy a glutént (panasz nélkül), és sajnos megfigyelhető az is, hogy divatból választanak valamilyen eliminációs diétát.

Ez utóbbi lehet egyszerűen annak hatása, hogy egy híresség arról nyilatkozik, életét megváltoztatta egy bizonyos étrend, a rajongók pedig saját tapasztalataikról megfeledkezve követik példáját. Talán még rosszabb, ha valaki a fogyás reményében választ olyan étrendet, amivel teljes mértékben elhagy bizonyos összetevőket.

A különböző diéták indokolt esetben nagyon hasznosak, hiszen rendkívül kellemetlen vagy akár veszélyes állapotoktól óvnak meg bennünket. A legfontosabb tanács az, hogy csak abban az esetben térjünk át „mentes” étrendre, ha azt szakorvos ajánlja.

Ha arra gyanakszunk, étel-allergiával vagy étel-intoleranciával állunk szemben, öndiagnózis helyett keressünk fel egy gasztroenterológust, akinek bátran mondjuk el, mire gyanakszunk.


Szakorvos és dietetikus együttes munkája biztonságos segítséget nyújt abban, hogyan kell a szervezetünk számára megfelelően táplálkoznunk. Ha szakértő vélemény nélkül hagyunk el étrendünkből bizonyos tápanyagokat, annak káros hatásai lehetnek. A tejmentes étrend kalciumhiányhoz, a gluténmentes étrend nem megfelelő rostbevitelhez vezethet, és még sok más példát sorolhatnánk.

Az RMC Clinics kiváló gasztroenterológusaink és dietetikusának hatékony együttműködésével segítünk pácienseinknek a diagnózisban és a megfelelő étrend kialakításában.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk