Dr. Szabó Endre gasztroenterológusunk segít a témában.
Észrevehetően nő azoknak az embereknek a száma, akik egyes ételeket mellőznek, étel-allergiára vagy étel-intoleranciára hivatkozva. A boltok polcain folyamatosan gyarapodnak a különböző „mentes” élelmiszerek, a kereslet és a kínálat tehát találkozik és egyre fejlődik. Joggal merül fel bárkiben a gondolat: „Nagyszüleink nem figyeltek erre, mégsem volt problémájuk.” Látszólag mára valóban sokkal többen küzdenek étel- allergiával vagy intoleranciával, de ennek oka árnyaltabb annál, mint elsőre gondolnánk.
Mielőtt választ adnánk erre a jelenségre, tisztázzuk az alapfogalmakat. Az ételallergia és étel-intolerancia két olyan egészségügyi probléma, melyek tünetei hasonlóak (ezért gyakran használják egymás szinonimájaként), de valójában egészen másból ered a két állapot.
Ételallergia: Allergia esetén a szervezet egy bizonyos alkotóelemre kóros immunválasszal reagál. Az étel elfogyasztása után akár azonnal, de legkésőbb 2 órával jelentkeznek a tünetek. Ezek közül a leggyakoribb:
-
a bőrkiütés,
-
légzőszervi problémák,
-
emésztőrendszeri zavarok,
-
súlyos esetben anafilaxiás sokk.
Étel-intolerancia: Az étel-intolerancia az emésztőrendszer működési zavarában rejlik. Ha egyes tápanyagokat nem tudunk megfelelően lebontani, az kellemetlen tüneteket okoz, például ilyen:
-
a puffadás,
-
hasfájás,
-
hasmenés/székrekedés,
-
bőrpanaszok,
-
és a fejfájás.
A két betegség közötti fontos különbség, hogy míg az allergiát egyetlen falat étel is kiválthatja, az étel-intolerancia okozta panaszok függnek az elfogyasztott étel mennyiségétől.
Miért lettünk egyre többen érzékenyek bizonyos ételekre?
Arra vonatkozó információnk, hogy évtizedekkel/évszázadokkal korábban mennyien voltak allergiásak vagy intoleránsak, nincsen. Egyes tünetek esetében nem merült fel annak a gyanúja, hogy azt az elfogyasztott étel okozná. Mára azonban sokkal tájékozottabbak vagyunk, a kutatások eredményei és a könnyű információáramlás a laikusok számára is lehetővé tette, hogy elmerüljenek a témában. (Így például bőrkiütés esetén már hamarabb gyanakszunk a tejtermékekre, mint korábban.)
Komoly fejlődésen ment keresztül a diagnosztika is, egészen precíz eszközök állnak rendelkezésre, hogy az ételallergiát és étel-intoleranciát diagnosztizálhassák.
Vérvizsgálatok segítségével akár lappangó, tünetmentes betegségek is kimutathatóvá váltak, ami korábban nem volt lehetséges.
Ennek veszélyesebb oldala, hogy megjelentek a bárki számára elérhető, otthoni gyorstesztek is. Ezek használata kevésbé ajánlott, mert a tesztek rendkívül érzékenyek, gyakran mutatnak fals pozitív eredményt.
Összességében tehát azt mondhatjuk, az ételallergiával és ételintoleranciával küzdők száma nem azért növekedett meg, mert egyre többen váltunk azzá, hanem azért, mert a tudomány lehetővé tette, hogy egyre több embernél lehessen diagnosztizálni a problémát.
Mi a helyzet a diétákkal?
Ahogy már említettük, a boltok polcai roskadoznak a laktóz-, glutén-, és mindenmentes termékek alatt. Habár ebben jócskán szerepet játszik a marketing, a diagnosztizált emberek számára ez óriási segítség és az életminőségét jelentősen javítja, de sokan választják ezeket az élelmiszereket azok is, akiknél nem feltétlenül indokolt ez.
Ennek több oka is van:
-
Van, aki egyszerűen azt tapasztalta, hogy a mentes étrend hatására jobban érzi magát.
-
Van, aki egészségesebbnek tartja elhagyni például a laktózt vagy a glutént (panasz nélkül), és sajnos megfigyelhető az is, hogy divatból választanak valamilyen eliminációs diétát.
Ez utóbbi lehet egyszerűen annak hatása, hogy egy híresség arról nyilatkozik, életét megváltoztatta egy bizonyos étrend, a rajongók pedig saját tapasztalataikról megfeledkezve követik példáját. Talán még rosszabb, ha valaki a fogyás reményében választ olyan étrendet, amivel teljes mértékben elhagy bizonyos összetevőket.
A különböző diéták indokolt esetben nagyon hasznosak, hiszen rendkívül kellemetlen vagy akár veszélyes állapotoktól óvnak meg bennünket. A legfontosabb tanács az, hogy csak abban az esetben térjünk át „mentes” étrendre, ha azt szakorvos ajánlja.
Ha arra gyanakszunk, étel-allergiával vagy étel-intoleranciával állunk szemben, öndiagnózis helyett keressünk fel egy gasztroenterológust, akinek bátran mondjuk el, mire gyanakszunk.
Szakorvos és dietetikus együttes munkája biztonságos segítséget nyújt abban, hogyan kell a szervezetünk számára megfelelően táplálkoznunk. Ha szakértő vélemény nélkül hagyunk el étrendünkből bizonyos tápanyagokat, annak káros hatásai lehetnek. A tejmentes étrend kalciumhiányhoz, a gluténmentes étrend nem megfelelő rostbevitelhez vezethet, és még sok más példát sorolhatnánk.
Az RMC Clinics kiváló gasztroenterológusaink és dietetikusának hatékony együttműködésével segítünk pácienseinknek a diagnózisban és a megfelelő étrend kialakításában.