Online időpontfoglalás

Mit, mikor, hogyan? TV, okoseszközök gyermekeknél

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mit, mikor, hogyan? TV, okoseszközök gyermekeknél

shutterstock_159726668_1.jpgEgyre fiatalabb korban kezdik el gyermekeink is az okoseszközök használatát, egyre több időt töltenek valamilyen képernyő előtt. A túlzott képernyőfüggésnek azonban egészségügyi rizikói is lehetnek (pl. alváshiány, elhízás, iskolai gondok, viselkedési zavarok). Fontos tehát, hogy megfelelő keretek között ismertessük meg velük a tévé és az okoskütyük világát. Dr. Jókay Kinga, gyermekgyógyászunk ehhez oszt meg néhány tippet.

  • Készítsünk egy médiafogyasztási tervet az egész családnak. Vegyük számításba a tévét, telefont, tabletet és a számítógépet. A szabályokat írjuk le és minden családtag egyezzen is bele.
  • Tegyük a gyermekszobát képernyőmentessé.  Legyen médiatilalom étkezéseknél és lefekvéskor. Ilyenkor tegyük el az okoseszközöket. Limitáljuk a „képernyős szórakoztatás” időtartamát napi 1-2 órára.
  • Lefekvés előtt két órával már nincs elektronika. Az alvást, elalvást zavarja a képernyő által kibocsájtott fény.
  • Mikor kapjon a gyermek telefont? Általános szabályként elmondhatjuk, amikor már egyedül közlekedik, van annyira felelősségteljes, hogy legyen saját telefonja. Mivel kis iskolásoknál vészhelyzet esetén kellhet csak, ne vegyünk rögtön okostelefont. Ilyen célokra bőven megteszi a „nagyiphone” is. Tinédzser gyermekünknél pedig próbáljuk minél inkább korlátozni a mobilinternetes lehetőségeket.
  • Két év alatti babák ne töltsenek időt a képernyő előtt vagy más okoseszközökkel. Semmi sem helyettesíti a tapasztalat útján történő tanulást, amikor a gyermek igazi, fizikailag megfogható játékokkal kerül kapcsolatba az őt körülvevő világgal. Az aktív felfedezés fejleszti a szem-kéz koordinációt, a vizuális észlelést és a finommotoros mozgást, melyek közül egyik sem fejlődhet hasonló módon egy kétdimenziós képernyő használatával.
  • Legyünk határozottak, ne engedjünk korhoz nem illő tartalmakat nézni. A korhatár jel nem véletlenül kerül rá a filmekre, játékokra.
  • Az internet nagyszerű eszköz a tanulásra, de a gyermekek gyakran bajba is keveredhetnek. Otthonunk központi helyén legyen a számítógép, laptop, hogy bármikor ránézhessünk, mivel és mennyit foglalatoskodik gyermekünk.
  • Tanítsuk meg az internethasználat szabályait. Említsük meg, hogy az interneten mindennek nyoma van, ún. digitális lábnyomot hagyunk magunk után. A világhálón se tegyenek olyat, amit az offline világban nem tennének. Beszélgessünk el az online zaklatásról, bántalmazásról is.
  • Ismerkedjünk meg a népszerűbb közösségi oldalak működésével, pl. Facebook, Instagram. Tinédzserkornál fiatalabbak még ne legyenek fent ezeken az oldalakon. Vannak kifejezetten a kisebbek számára kitalált közösségi hálók.

Forrás: https://healthychildren.org/English/family-life/Media/Pages/How-to-Make-a-Family-Media-Use-Plan.aspx

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?