Online időpontfoglalás

A Lyme-kór – minden, amit tudnod kell róla

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk cikke.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A Lyme-kór – minden, amit tudnod kell róla

Egy kellemes, napos nyári délutánt követően, amikor fürdeted a gyerekeket, egyszer csak – te jó ég! – egy apró, vérszívó ízeltlábút fedezel fel a kis Zsuzsi köldökében. Most mi legyen?
 

Megszívta magát a kullancs?

Először is, ha a kullancsot könnyen le lehet pöckölni a testfelületről, akkor még nem akaszkodott a bőrbe, és nem kezdte meg a vér szívását. Ilyenkor NINCS fertőzésveszély! Ha a kullancs már szorosan rátapadt a bőrre, de még kevesebb, mint 36 óra telt el, gyakorlatilag nulla annak az esélye, hogy Lyme-kórt okozzon.  A jól lakott kullancs úgy néz ki, mint egy hólyag, amelyből kilátszanak a pici lábacskái. Táplálkozás előtt viszont a kullancs testmérete a lábai méretével arányos.


Hogyan kell helyesen eltávolítani a kullancsot?

A kullancsot a legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, ha közel a bőrfelülethez csipesszel megragadjuk, és óvatosan egyenesen felfelé húzzuk. Fontos, hogy ne nyomjuk össze a potrohát. A kullancs feje soha nem marad a gazdaszemélyben, mivel a rovar csak az apró szájszervét szúrja a bőrbe. Ha valamilyen apró darab a bőrben marad, nincs feltétlenül szükség arra, hogy azt eltávolítsuk, idővel ugyanis magától kilökődik. Lehetőleg valamilyen átlátszó fertőtlenítő szerrel, például Hidrogén-peroxiddal vagy Octenisept oldattal fertőtlenítsük a csípés területét. A Betadine vagy más jódos oldatok elszínezhetik, besárgíthatják a bőrfelületet, és így a csípés helyén netán kialakuló kiütést nehezebb felismerni.
 

Mikor és milyen kell orvoshoz forduljunk?

A csípés észlelését és a kullancs eltávolítását követő egy hónapon át nincs más dolgunk, mint hogy éberen várakozzunk. Minden nap gondosan vizsgáljuk meg a csípés helyét, hogy vajon történt-e azon bármiféle változás. Keressük fel az orvost, ha a csípés körül növekvő lapos, vörös bőrelváltozás mutatkozik.  Ha gyermekünkről van szó, gyermekgyógyászaink teljeskörűen tudnak róla gondoskodni a kullancs kivételétől az esetleg szükségessé váló kezelésen át. Felnőttek esetén pedig belgyógyászaink felkeresését javasoljuk abban az esetben, ha még nem történt meg a kullancs eltávolítása, vagy 5 cm-t meghaladó kör alakú bőrpír, láz, izom, ízületi fájdalom vagy fejfájás jelentkezik.


Mit kell tudnunk a fertőzésveszélyről?

Noha a kullancs hosszabb ideig tartó vérszívása a fertőzés előfeltétele, a legtöbb csípés, amit felismertek, nem vezetett a Lyme-kór kialakulásához.  Mi több, a betegség az észlelt kullancscsípések mindössze 3%-nál fordult elő.  Nagyobb a fertőzés veszélye az észrevétlenül maradó kullancsok esetében, mivel ilyenkor az élősdi napokig zavartalanul táplálkozhat. A Lyme-kórral diagnosztizált betegek 60%-a nem emlékszik arra, hogy kullancsot talált volna a bőrén.  Nincs értelme annak sem, hogy a kullancsnál vizsgáljuk a Lyme-kór jelenlétét, mivel ez a betegek gyógykezelését semmilyen módon nem érinti.
 

Mikor kell Lyme-kórra gyanakodnunk?

Az orvos fizikális vizsgálat nyomán diagnosztizálhatja és kezelheti a Lyme-betegséget. Fontos tudnunk, hogy ha sikerül a Lyme-kórt korán felismerni, akkor sima antibiotikum-kúrával a betegek több mint 90%-ánál valamennyi tünet teljes mértékben megszüntethető.

A tipikus korai Lyme-kóros bőrkiütés laboratóriumi vizsgálata fölösleges, amellett valószínűleg hamis, fals negatív eredményhez vezet.  A Lyme-kór laboratóriumi feltárása ugyanis meglehetősen összetett vizsgálattal jár, és azt csak tapasztalt, erre szakosodott patológusok végezhetik. Vérvételre csak akkor van szükség, ha a beteg ki van téve kullancsveszélynek, és ha a tüneteket betegség második vagy késői fázisában észlelik. A Lyme-szerológiát (a vér tudományos vizsgálatát) nem szabad arra használni, hogy általa a rejtélyes, krónikus panaszokra – mint amilyen a fáradtság, ingerlékenység vagy az izomrendszeri fájdalmak - próbáljunk magyarázatot találni. A vér sokszor csak több hónap után mutathatja ki a Lyme-kórt, amellett a pozitív eredmény még azt követően is sokáig fennállhat, hogy a beteg a Lyme-kórból már teljesen felgyógyult. Mind a fals pozitív, mind a fals negatív teszt eredmények aránya rendkívül magas. Nem javallott az un. önellenőrző, otthoni teszt-készletek használata sem.


Röviden szólva tehát:

A Lyme-betegség egyáltalán nem ritka Magyarországon, és általában klinikailag lehet diagnosztizálni. A néhány hetes antibiotikum-kúrából álló kezelés is egyszerű és lényegre törő.  Így hát valószínűleg a cikk elején említett, kullancs csípte Zsuzsikával sem lesz semmi gond.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?