Online időpontfoglalás

Egyre több a koraszülött, pedig a magas kockázat szűrhető!

A magyar kismamáknál nagyobb a koraszülés kockázata, mint más OECD országokban.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Egyre több a koraszülött, pedig a magas kockázat szűrhető!

Az utóbbi évben ezzel szoros összefüggésben a csecsemőhalálozások száma is növekedett. Pedig a magas kockázat szűrhető, rendelőnkben évek óta rutinszerűen végzünk kockázatbecslést. Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász szakorvosunktól megtudjuk, mire figyeljünk, hogy csökkenthessük a kockázatot. A koraszülés gyakorisága sok mindentől függ, ilyen faktorok például az életkor vagy a dohányzás, de az egészségügyi ellátás színvonalának is meghatározó szerepe van.


Mit tudunk tenni?

Szűrés

A hazai átlag javítása akkor válna lehetővé, ha országos szinten bevezetnénk a méhnyak hossz alapú kockázatbecslést. Ez azt jelenti, hogy a 20-24. héten megmérjük a méhszáj hosszát és figyelembe véve az anyai előzményeket, kiszűrhetjük a magas rizikójú várandósokat. Az adatokat bevisszük egy speciális kockázatbecslő szoftverbe, a kockázati eredmény alapján pedig eldöntjük, hogyan tovább. Rendelőnkben évek óta rutinszerűen végezzük ezt a szűrést.

Leegyszerűsítve, ha valakinél a méhnyak hossza 25 mm feletti, alacsony kockázatúnak mondható (figyelembe vélve a többi faktort is). A kismama ekkor kezelést nem igényel, viszont az életmódra ugyanúgy figyelni kell. Magas kockázat (25 mm-nél rövidebb méhnyak) esetén megkezdjük a hüvelyi progeszteron kezelést. Ez a nemzetközi irányelv, a kezeléssel szignifikánsan csökkenthetjük a koraszülés esélyét.

 

Életmód

Milyen rizikófaktora kell figyelnie azoknak, akik gyermeket szeretnének vállalni, illetve várandósak? Nagyon fontos, hogy a kismamák és a babát tervezők ne dohányozzanak, és ügyeljenek az optimális testsúlyra.

 

Koraszülés terhességi mérgezés miatt: már ez is szűrhető

Bizonyos esetekben azonban az anyai, magzati veszély elhárítása érdekében szükséges a terhességet korábban befejezni. Ennek fő oka az igen gyakran előforduló ún. terhességi preeclampsia, más néven terhességi mérgezés (vagy toxémia). A nevével ellentétben semmi köze a mérgezéshez, a 20. héttől alakulhat ki, és sajnos nem tudni, mitől. A jó hír, hogy a felismert esetekben megfelelő terápiával kialakulásának esélye csökkenthető. A világon nemrég jelent meg, és rendelőnkben már elérhető egy új, anyai vérvételből és ultrahangvizsgálatból álló teszt, amely segítségével a 12. héten kimutatjuk, mekkora a kockázata a terhességi mérgezés kialakulásának. A PLGF teszt 96% pontosságú és a 12. heti szűrővizsgálat kiegészítéseként kérhető.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?