Online időpontfoglalás

3+1 fontos tanács serdülő lányoknak

Dr. Jókay Kinga cikke.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
3+1 fontos tanács serdülő lányoknak

Amikor egy lány nővé érik, sok kérdés foglalkoztatja a serdüléssel kapcsolatban. Az alábbi összefoglalóban segítünk neked megválaszolni a leggyakoribb kérdéseket.  
 

Mikor kezdődik?

A nővé válás folyamata eltérő életkorokban kezdődhet: van olyan, akinél már nyolc és fél éves korában megkezdődik a serdülő kor, és olyan is, aki csak 14 évesen éri el ezt az életszakaszt. Mindkettő teljesen normális. Átlagosan, az első menstruáció kb. 12 és fél éves korban jelentkezik. A pubertás kor kezdetét genetikai tényezők is befolyásolják, ha tehát a család nőtagjai általában későn érő típusok, akkor nagy valószínűséggel nálad is ez lesz a helyzet.  Célszerű felkeresni az orvost, ha valakinél a mell kifejlődése már nyolcéves kor előtt megkezdődik, vagy ha a havi vérzés még 16 éves korban sem mutatkozik. Egyébként, felesleges aggódnod.

 

A mellek

Az sem szokatlan, ha csak az egyik mellbimbó alatt kezdődik meg a mell duzzadása. A legtöbb lánynál és felnőtt nőnél a két mell nem szimmetrikus. Úgyhogy semmi ok aggodalomra, ha a melltartó kosármérete a két oldalon különbözik.  Csak akkor fordulj orvoshoz, ha az eltérés túlságosan nagy.
 

Önkielégítés

A nemi szervek izgatásával járó örömszerzést a legtöbb gyermek már a serdülőkor előtt felfedezi, a tizenéveseknél azonban a maszturbáció gyakoribbá válhat, ez normális. Amíg az önkielégítést egyedül, diszkréten végzed (nem a nyilvánosság előtt) és nem zavarja a mindennapi tevékenységeid és feladataid, addig nincs ok arra, hogy felhagyj vele. Az önkielégítés egy egészséges dolog, a babonákkal és téveszmékkel ellentétben, nem okoz vakságot, meddőséget, nem lesz tőle szőrös a tenyerünk, nem alakul ki miatta féktelen szexuális étvágy vagy bármilyen más nemi elhajlás.
 

Fehérfolyás

A korai serdülő korban híg fehér vagy sárgás váladék jelenhet meg a lányok alsóneműjében. Ez nem valamilyen betegség jele, csupán a hüvelyből származó nedvesítő anyag, amelynek megjelenése semmiféle aggodalomra nem ad okot. A jelenség akár az első menstruációt megelőzően is jelentkezhet. Vannak, akik ilyenkor szeretnek tisztasági betétet használni, vannak, akik nem érzik szükségesnek. Mindkettő teljesen rendben van.
 

Menstruáció

Ha már azt tapasztalod, hogy a melled kezd kifejlődni, ideje beszélni a havi vérzésről. Nem jó, ha egy lányt váratlanul és felkészületlenül ér az első menstruáció. A menstruáció a felnőtté válás természetes és egészséges része, és egy fontos mérföldkő a nő életében. Legyél felkészülve az első vérzésre, készíts be betétet a táskádba vagy a hátizsákodba. Az is jó, ha tudod, kihez fordulhatsz, az iskolában, a táborban vagy odahaza, ha szükséged van valamire.  Az orvosoddal is bármikor beszélhetsz a témáról. Jó, ha tudod: a legtöbb lánynál az első egy-két évben rendszertelen a menstruáció, így valószínűleg nemigen fogod tudni, mikor esedékes a következő menstruáció. Előfordulhat, hogy augusztusban 5 napig tart a vérzés, szeptemberben egyáltalán nincs, majd három napon át tart októberben és 8 napon át novemberben.  A legtöbb lány nem tapasztal görcsöket vagy hasi fájdalmakat a ciklusok első évében. A testmozgás, fizikai aktivitás, a torna, a lovaglás, futás, kocogás enyhítheti az esetleges görcsöket, úgyhogy semmiképpen nem mondj le róluk! Az úszással sincs probléma, ha már tudod, hogyan kell használni a tampont.

A zuhanyozás és fürdés nagyon fontos a menstruáció alatt. Összességében nincs olyan dolog, amiről a havi vérzés miatt le kellene mondanod. A vérzés annak a jele, hogy egészséges vagy, és a testi érésed normálisan zajlik.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk