Online időpontfoglalás

A bulimia a fogakat, a szájat és a szájnyálkahártyát sem kíméli

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A bulimia a fogakat, a szájat és a szájnyálkahártyát sem kíméli

shutterstock_63776014.jpgAz anorexia nervosa mellett a bulimia nervosa a másik, legjellemzőbben kamaszlányokat és fiatal nőket érintő táplálkozási zavar. Korábbi NoSalty-val közös írásunkban dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk foglalta össze tüneteit és a lehetséges megoldásokat.

A bulimiának több olyan jele is van, amely felismerésében nyújthat segítséget. Gondoltátok volna, hogy a dentálhigiéniai szokások megváltozása, a fogzománc károsodása az összes fogon, a fogak elszíneződése, vagy a gyakori ínyvérzés is intő jelek lehetnek? Dr. Várnagy Éva fogszakorvosunk segítségével gyűjtöttük össze a fogászati szempontból legfontosabb tudnivalókat.

A bulimia nervosa fogakat és szájat érintő tünetei:

  • zománcerózió az összes fogon, a rendszeres hányás során kitett sav hatás miatt 
  • megnövekedett fogszuvasodási hajlam a fokozott szénhidrát bevitel miatt (a falási periódusban)
  • száraz száj a csökkent nyálmirigytermelés miatt, amely szintén egy kockázati tényező a megnövekedett fogszuvasodási hajlamra
  • apró lilás-pirosos sebek, vagy sérülések a szájpadon, amelyet a hánytatás során a különböző tárgyak okoznak
  • az amalgámtömések kiemelkednek a fog erózió miatt
  • az ideiglenes tömések és ragasztások kioldódnak a gyomorsav hatására, ezért ezek a restaurációk nem maradnak a fogban
  • a fogak elszíneződnek, vagy mattá válnak a savhatás miatt gyakori fogínyvérzés

Átlagban a bulimiás személy naponta több mint kétszer mos fogat, vagy minden alkalommal hányás után, akár 7-8 alkalommal is naponta. Folyamatosan rágógumit rág, (7-8 csomag naponta), és túlzott a szájöblítő használatuk is.

Mit tehetünk a szájüregi tünetek csökkentése érdekében?

  • hogy megakadályozzuk a fogak további kimaródását, nem szabad közvetlen a hányás után fogat mosni, helyette célszerű vízzel kiöblíteni a szájüreget
  • a sav közömbösítése érdekében szódabikarbóna és víz oldatával célszerű szájat öblíteni
  • csökkenteni kell a cukorbevitelt a mindennapi étkezés során
  • cukormentes rágógumit kell rágni a nyáltermelés fokozása céljából
  • a fogszuvasodás és fogérzékenység megakadályozása érdekében fluoridos fogkrémet kell használni, valamint fluoridos zselét vagy szájvizet

Fontos, hogy fájdalom, vagy kiterjedt fogazati erózió (károsodás) esetén azonnali fogászati kezelés szükséges. Azt azonban tudni kell, hogy a bulimiás páciensek végleges fogászati ellátása, kezelése csak akkor lehetséges, ha már nem hánytatja magát az étkezéseket követően.

A táplálkozási zavart és hatásait fogászati szempontból is komolyan kell venni, hiszen olyan fogászati elváltozások alakulhatnak ki - úgy, mint például megsüllyedhet a harapás, állkapocs-ízületi problémák léphetnek fel - amely után a fogak és állkapocs állapotának, a helyes harapásnak és nyelésnek helyreállítása nem könnyű feladat.  Ha attól tartunk, hogy gyermekünk, fiatalabb ismerősünk táplálkozási zavarban szenved, mindenképpen kérjünk szakszerű segítségét, és jelezzük, mire gyanakszunk. A gyermekorvos vagy belgyógyász (kortól függően) meg tudja állapítani, hogy szükség van-e pszichiáter, vagy további szakemberek bevonására.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?