Online időpontfoglalás

Császár után szülhetek „rendesen”?

Panaszmentes terhesség ellenére is előfordulhat, hogy a kismama mégsem hozhatja világra gyermekét hüvelyi úton.

Császár után szülhetek „rendesen”?

Bár a baba és a mama egészsége a legfontosabb, mégis sajnos sokan kudarcként élik meg a műtétet, s császározás ide vagy oda, ők továbbra sem adják fel álmukat: következő babájukat szeretnék természetes úton megszülni, annak minden fájdalmával és nehézségével. De felmerül a kérdés: császár után szülhetek „rendesen”? A Baba Magazinban dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász szakorvosunk járta körbe a témát.


Miért tartják veszélyesnek a hüvelyi szülést annál, aki már túl van egy császármetszésen?

A hüvelyi szülés veszélye a császármetszés után abban rejlik, hogy a császármetszés hegvonala - ahol a méh szövete gyengébben tart - a szülés során szétnyílhat.
 

Milyen kockázatokkal kell számolni? 

Jó esetben a hegvonal szétnyílása csak annyit eredményez, hogy az esetleg a még ép magzatburok megreped és a magzatvíz a hasüregbe folyik, vagy hirtelen leáll a szülés progressziója, azaz előrehaladása és esetleg a magzat egyes testrésze, egy kéz vagy láb kikerül a hasüregbe.

Rossz esetben a heg szétválásával együtt nem csak a szülés áll le, hanem erős vérzés kezdődik, amely származhat a megrepedt méh izomzatából, vagy a leváló lepénytől. A hirtelen kialakuló méhűri nyomáscsökkenés ugyanis lepényleválást eredményezhet.

Mind a két esetben, hirtelen egy súlyos magzati vagy anyai veszélyállapot alakul ki.

Fontos azonban leszögezni, hogy a császármetszés hegének szülés alatti szétválása szerencsére igen ritkán következik be, különösen, ha kellően óvatosan történik a szülésvezetés. Azonban ha ez mégis bekövetkezik, sajnos az esetek zömében egy elég veszélyes helyzet alakul ki, ahol egy gyors császármetszésre van szükség. Rossz esetben még ilyenkor sem tudunk ebből a súlyos állapotból egy teljesen szövődménymentes helyzettel kijönni.

Nem véletlen, hogy a szülészek kellő óvatossággal kezelik a korábban császárral szült pácienseknél a következő szülés módjának megválasztását.
 

Elméletileg mennyi időnek kell eltelnie a császármetszés és a természetes szülés között, hogy biztonságos legyen?

Közvetlenül egy császármetszés után szülést vállalni 1 éven belül, magas rizikónak számít. Azt szoktuk mondani, hogy az előzetes császármetszés után legalább 1 év teljen el, mielőtt valaki megkísérel egy hüvelyi szülést.
 

Számolni kell-e olyan komplikációkkal a hüvelyi szülésnél, melyek egyértelműen a korábbi császározásra vezethetők vissza?

Komplikációként a hüvelyi szülés során magának a méh hegének a szétrepedése, valamint a szülés leállása, mind visszavezethető arra, hogy korábban volt egy császármetszés.
 

Tehet-e valamit a kismama is, hogy császármetszés után természetes úton tudjon szülni?

Igazán nincs semmi, amit a kismama tehetne azért, hogy egy korábbi császármetszés után hüvelyi úton szülhessen. Általában úgy lehet ezt jól megfogalmazni, hogy abban az esetben, hogyha valami olyan ok miatt történt a császármetszés, ami a jelen terhességnél nem ismétlődik, pl. egy medencevégi fekvés, pl. egy fellépő oxigénhiányos, akkor több esélye van annak, hogy valaki sikeresen szüljön hüvelyi úton egy előzetes császármetszés után.

Hogyha olyan ok miatt volt szükség császármetszésre, ami ebben a terhességben, vagy szülésben is ismétlődik, pl. fájásgyengeség, vagy egy nagy magzat, akkor sokkal kisebb az esély arra, hogy valaki hüvelyi úton meg tudjon szülni egy előzetes császár után.
 

Igaz-e, hogy az oxitocin, vagy bármilyen külső beavatkozás növeli a méhrepedés esélyét?

Az oxitocin használata nem növeli a méhrepedés kockázatát, ha ezt szakszerűen, megfelelő szakértelemmel és kontrollal alkalmazza a szülést vezető személyzet.
 

Ma, Magyarországon mi a trend? Engedik a kismamát császármetszés után hüvelyi úton szülni, vagy inkább óva intik tőle?

Magyarországon tulajdonképp - mint mindenben - két trend alakult ki. Vannak olyan várandósok akik azt képviselik, hogy „ha volt már egy császárom, akkor semmiképp nem szülök hüvelyi úton”. A másik vonalba tartozók viszont annak ellenére, hogy volt korábban császármetszésük, minden áron - olykor akár extrém kockázatokat felvállalva is – ragaszkodnak a hüvelyi úton való szüléshez.
 

Mi a helyzet, ha valaki már 2 császármetszésen van túl?

A nagyon elkötelezett hüvelyi szülés pártiak között ugyancsak előfordul, hogy két

császármetszést követően is meg kívánják próbálni a harmadik gyermeküket hüvelyi úton világra hozni. Ez bizonyos speciális eseteknél sikerrel is járhat.
 

Miben más egy olyan szülés levezetése, amelyet császármetszés előzött meg? Vannak-e tehát olyan dolgok, melyekre kiemeltebb figyelmet kell fordítani, mintha előtte is hüvelyi szülésen esett volna át a kismama?

Egy előzetes császármetszés utáni hüvelyi szülés mindig magas kockázatú szülés, melyet minden esetben kórházi körülmények között kell levezetni. Emellett egy jól képzett, ebben gyakorlott stábra van szükség, akik azonnal tudják észlelni azt a helyzetet, amikor nem szabad tovább a szülésben engedni a pácienst és közvetlenül a méhrepedési előtti állapotban sikerül egy sürgősségi császármetszést végezni.

A szülés lepényi szakasza után a hegvonal épségét méhűri betapintással ellenőrizni kell.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?