Online időpontfoglalás

Mit tegyünk, ha túl válogatós a gyerek?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mit tegyünk, ha túl válogatós a gyerek?

Spenót, kelbimbó, tojás, máj… néhány azok közül az ételek közül, amelyek nem örvendenek nagy népszerűségnek a gyermekek körében. De minek köszönhető a különböző ételekkel szembeni ellenállás? Hogyan vegyük rá a kicsiket, hogy változatosan egyenek? Szinte minden szülőnek gondja akad a gyermek táplálásával kapcsolatban, ezért Kővári Erika táplálkozástudományi szakértőnk segítségével megfogalmaztuk, mit érdemes tenni, ha válogatós gyermekkel van dolgunk.

istok-i-hate-vegetables.jpg

Mindenekelőtt szeretnénk megnyugtatni azokat az édesanyákat és édesapákat, akik mindennapi harcot vívnak az étkezések során. A 2-3 éves gyermekek körében nagyon gyakori a szelektív evés, ami teljesen normális. Ez a jelenség fejlődésük velejárója, és nem kell attól félni, hogy ez örökre így marad. A legtöbb gyermek 4-5 éves korára válik igazán kalandvágyóvá, amikor az új ízekre és ételekre is sokkal nyitottabbak.

A válogatós időszak azonban nem könnyű és nem csak átvészelni kell, hanem helyesen kezelni is. Ilyenkor az étkezések sokszor inkább sztrájkolásra hasonlítanak és a kedvelt ételek száma a minimálisra redukálódik. Ez a helyzet fokozott figyelmet igényel, ami fárasztó lehet, de semmiképp sem szabad türelmetlennek lennünk, hiszen ilyenkor alakul ki baba étkezési mintája.

Ötletek, melyeket érdemes kipróbálni:

  • Ismertesd meg a gyermekkel az ízek széles skáláját. Ha elkezded a hozzátáplálást (6 hónapos kor körül), próbálj meg minél változatosabb ételeket adni a babának, hogy sok-sok ízt megismerhessen. Ilyenkor még nyitottak az újdonságra, később viszont, amikor válogatni kezdenek, már rengeteg ízből tudnak szelektálni.
  • Mindig biztosíts választási lehetőséget. Tegyél az asztalra többféle ételt is (persze csak egészséges opciókat), amelyekből a gyermek ki tudja választani, miből és mennyit szeretne enni.
  • Párosítsd az ételeket. Ha valami újat szeretnél adni a babának, olyan étellel együtt add neki, amit már biztosan szeret.
  • Helyettesíts. Ha egy ételt a gyerek nagyon szeret, kezdj el ahhoz hasonlóan elkészíteni más élelmiszereket. Ha például a chips a kedvence, süss neki zöldségekből házi chipset. Ha a tejbegríz a sláger, akkor próbáld meg elkészíteni az egészségesebb változatát: használj gríz helyett zabkorpát és mellőzd belőle a finomított cukrot is.
  • Tedd vonzóvá az ennivalót. Legyen színes, friss és étvágygerjesztő. Egy szétfőtt brokkolit senki sem kíván meg könnyen.
  • Egyetek együtt. Szuper, ha a kicsi azt látja, hogy a szülők is élvezik, ha egészségesen esznek.
  • Alakítsd ki az étkezési kultúrát. A közös evésen túl csináljatok más ételkészítéssel kapcsolatos programot is. Főzzetek együtt, menjetek a piacra vásárolni, nézzétek meg milyen egy zöldséges/gyümölcsös kert vagy látogassatok el egy olyan helyre, ahol háziállatokat (tyúkokat, malacokat) tartanak.

pexels-photo-302482.jpeg

Rossz szokások, melyeket jobb mellőzni:

  • Ne erőltesd. Sajnos abból semmi jó nem születik, ha csak egy bizonyos ételt adunk a kicsinek, akinek nem lesz más választása.
  • Felejtsd el a jutalomfalatot. „Kaphatsz egy csokit, ha megeszed a spenótot?” Ezzel inkább ne próbálkozzunk, hiszen így az egekbe magasztaljuk a desszertet és a gyermek annál jobban fog vágyni rá.
  • Nem kell mindent eltüntetni a tányérról. Ezzel csak azt érnéd el, hogy a gyermek minden étkezés során frusztrált lesz.
  • Nincs szükség babakekszekre és más babáknak készült bolti édességekre. Biztosan könnyebb kibontani egy ilyen zacskót, vagy kinyitni egy babáknak szánt, cukrozott gyümölcslevet, az egészséges táplálkozás kialakításában viszont segíteni nem fognak.
  • Ne add fel. Ha például siralmasan sikerül a karfiollal való első találkozás, ne ess kétségbe. Pihentesd pár napig, majd próbáld meg más formában feltálalni. Legyen belőle sült karfiol, leves vagy püré. Sokszor fordul elő, hogy nem az ízzel, hanem az étel állagával van a probléma. Próbálj ki minél több lehetőséget, lehet éppen az utolsó lesz a befutó.

 A válogatós korszak minden szülőt próbára tesz. Fontos, hogy ne a könnyebb utat válasszuk, hanem tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a baba étkezési kultúrája megfelelően kialakulhasson. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nincs két egyforma gyermek, a szelektív evés oka ugyanis nagyon változatos. (Befolyásoló tényező lehet a gyermek pszichológiai státusza is.) A legfontosabb, hogy a gyermek súlya megfelelően gyarapodjon. Ha a válogatás szélsőségessé válik és a súlygyarapodás sem optimális, szakemberek segítségére van szükség. Ilyenkor gyermekorvos, dietetikus és pszichológus összetett munkája képes helyreállítani ezt a problémát.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?