Online időpontfoglalás

Tények és tévhitek a felfázásról

Sokan az egyik legkellemetlenebb tünetekkel járó betegségként tekintenek a „felfázásra”, vagyis arra a fertőzésre, ami a húgyúti rendszerben okoz gyulladást.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Tények és tévhitek a felfázásról

Ezúttal tisztázzuk a húgyúti fertőzésekkel kapcsolatos fontos tudnivalókat annak érdekében, hogy megértsük, mi zajlik le szervezetünkben a betegség során. A témában Dr. Gullai Nóra szülész-nőgyógyász szakorvosunk volt segítségünkre.
 

A húgyúti rendszer különböző megbetegedéseit legtöbben (tévesen) felfázásnak nevezik. A húgycső, a húgyutak, a vesék és a vesevezetékek gyulladásos állapotát azonban helyesen húgyúti fertőzéseknek kell neveznünk, hiszen kialakulásuk elsősorban nem a hidegnek köszönhető, hanem különböző kórokozóknak, jellemzően baktériumoknak. A hideg segítheti a kórokozók szaporodását a helyi immunválasz csökkenésén keresztül, ezért fokozottan érdemes figyelni a megfelelő öltözékre is. 

 

A megbetegedés kialakulása

A húgyúti fertőzés sajnos rendkívül gyakori probléma, különösen a nők körében. A végbél és a húgycső, valamint a hüvely nyílása is közel fekszik egymáshoz, ami elősegíti a fertőzés kialakulását. A vastagbélben (természetesen) jelenlévő baktériumok ezért könnyen a hüvelybe és azon át a húgycsőbe és -hólyagba kerülhetnek, ahol elszaporodva gyulladásos állapotot idéznek elő. Ezt az úgynevezett felszálló fertőzést legtöbb esetben az E. coli baktérium okozza, de más baktériumok is okozhatnak ilyen megbetegedést. Az anatómiai sajátosságoknak köszönhetően a nők körében gyakoribb jelenség, azonban férfiaknál is előfordulhat, hasonló tüneteket produkálva. Szexuális úton terjedő kórokozók is előidézhetnek elsősorban húgycső gyulladást, mely igen kellemetlen tünetekkel jár, valamint maga a gyakori szexuális aktus (“mézeshetek betegsége”) és egyes fogamzásgátló módszerek (pl. spermicidek alkalmazása) is hajlamosíthatnak. Kisbabák esetében is számolnunk kell a húgyúti fertőzés lehetőségével, náluk viszont a tünetek gyakran veleszületett rendellenességre utalhatnak, illetve menopauzában is jellemző, ami elsősorban a csökkenő hormonszintekkel magyarázható.

 

Tünetek és diagnosztizálás

A húgyúti fertőzések többféle tünettel jelentkezhetnek, a leggyakoribb ezek közül a gyakori vizelési inger, amely égő, görcsös fájdalommal társul. A vizelet ilyenkor zavaros és akár véres is lehet. Alhasi fájdalmakat is tapaszthatunk, illetve hőemelkedés is előfordulhat. Az erős deréktáji fájdalom, a láz és a hidegrázás a vesemedencék gyulladására utalhat, melynek komoly szövődményei is lehetnek, ezért ha ezeket a tüneteket észleljük, minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

A betegség diagnózisát a klinikai képen túl vizeletvizsgálat segítségével állíthatjuk fel. Ilyenkor a vizeletben genny, fehér- és vörösvérsejtek is megjelenhetnek, melyek utalnak a gyulladásos állapotra, nyálkahártya vérzésre. A húgyúti fertőzések esetében a baktérium elpusztításához szájon át adott antibiotikumot alkalmaznak. Nagyon fontos tudni, hogy a különböző baktériumok más és más antibiotikumra érzékenyek, ezért mindenképpen az orvos által előírt gyógyszert szedjük és semmiképpen se kezdjünk el antibiotikumot szedni a diagnózis előtt. A megfelelő gyógyszer alkalmazásakor a tünetek gyorsan enyhülnek, de fontos, hogy mindig az előírt ideig szedjük a gyógyszert, ne hagyjuk abba korábban akkor sem, ha teljesen megszűntek a panaszok.

 

Hogyan előzzük meg a fertőzést?

A húgyúti fertőzések rendkívül kellemetlenek lehetnek bárki számára, a tünetek sokszor hirtelen jelentkeznek és nagy fájdalommal járnak. Odafigyeléssel természetesen megelőzhetjük a bajt. Ahogy már említettük, a húgyúti fertőzések téves elnevezése, a „felfázás” arra utal, hogy a gyulladást a hideg okozza, például ha hideg felületre ülünk, vagy mezítláb járkálunk. A hideg csökkentheti a helyi immunválaszt, azonban a bakteriális fertőzés eredete más. Fontos a székelés utáni higiéniára való odafigyelés, amely felnőttekre és kisbabákra is egyaránt igaz. Hasznos lehet, ha együttlét után rövid időn belüli vizeléssel átmossuk a húgycsövet, ez segíthet megakadályozni a felszálló fertőzés kialakulását. Ha az előzményben volt már húgyúti fertőzés, érdemes a spermicid fogamzásgátló módszereket kerülni, menopauzában szenvedő nőknél pedig a helyi hormonkezelés segíthet a megelőzésben. A tőzegáfonya és a probiotikumok hatékonysága egyelőre vitatott, de számos páciens számol be kedvező tapasztalatokról. Amiről pedig semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk, az a megfelelő folyadékbevitel. Ha rendszeresen elég vizet iszunk, azzal lehetővé tesszük a folyadék átáramlását, ami átmossa a vesét, a húgyvezetéket, a hólyagot és a húgycsövet.

 

Kihez forduljunk?

Végül fontos tisztáznunk azt is, hogy megbetegedés esetén milyen orvoshoz kell fordulnunk. Annak ellenére, hogy a húgyutak megbetegedése többnyire más tünetekkel jár, mint a nőgyógyászati fertőzés, a nők nagy része először mégis nőgyógyászát keresi fel. A félreértés oka elsősorban az, hogy az érintett szervek igen közel vannak egymáshoz, továbbá megtévesztő lehet az is, hogy a húgyúti fertőzések gyakran kialakulhatnak a megnövekedett szexuális aktivitás vagy partnerváltás alkalmával is és társulhat hüvelyfertőzéssel is. Ha húgyúti fertőzések tüneteit észleljük magunkon, célszerűbb, ha a húgyutak specialistájához, urológus szakorvoshoz fordulunk.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?